Duurzaam de winter door

Gepubliceerd door Koenraad op

Momenteel woon ik in Hong Kong en een van de grappige dingen die hier omgedraaid is ten opzichte van Nederland is mijn energiegebruik. In de zomer staat de airco bijna constant aan. Zeker omdat ik vanuit huis werk en niet mijn kamer uitgezweet wil worden heb ik in de hete, tropische zomerperiode bijna constant mijn airco aanstaan. Dit zorgt ervoor dat mijn energierekening maandelijks dan ook hoger is in de zomer dan in de winter. In de winter staat de airco uit maar ik heb geen verwarming nodig. Op deze manier kan ik wat geld besparen.

In Nederland is het natuurlijk helemaal andersom. We hebben in de zomer geen verwarming nodig maar ook geen airco. De meeste huizen zijn goed geïsoleerd en de zomers worden meestal niet zo heet dat er elke dag airco nodig is. Maar in de winter wordt het koud en dan stoken we de verwarming wat hoger. Daarnaast worden de dagen korter en verbruiken we dus meer elektriciteit aan licht. In dit artikel bespreken we een paar tips om duurzamer en goedkoper de winter door te komen qua energieverbruik.

Warm kleden

Je kunt de verwarming hoog zetten in het huis om zo het gehele huis en jezelf te verwarmen maar je kunt natuurlijk ook gewoon jezelf verwarmen door warmere kleding aan te trekken. Met een warme trui en een lekker warme joggingbroek kom je al heel ver. Persoonlijk doe ik soms zelfs in de winter mijn thermo ondergoed aan die ik vooral gebruik wanneer ik op wintersport ben.

Haardvuur

Nu raden we dit niet aan wanneer je minder energie wilt gebruiken voor het milieu maar wanneer het je puur om de portemonnee gaat is niks een betere manier natuurlijk dan je huis te verwarmen met een prachtig haardvuur. Als je een open haard hebt is niks fijner dan met de hele familie rondom de open haard zitten door een knapperend vuur warm te worden. En natuurlijk is het hout hakken buiten ook een fysieke activiteit waar je lekker warm van wordt.

Infrarood verwarming installeren

De laatste manier die ik wil bespreken vergt wat investering maar kan je op de lange termijn veel energie besparen. In plaats van de klassieke radiator kun je infrarood panelen aanschaffen en installeren. Deze panelen verwarmen de objecten en mensen in de kamer in plaats van de lucht waardoor ze over het algemeen veel energiezuiniger zijn. Een goede investering dus en ze zijn ook makkelijk zelf te installeren.

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie